Nazomerlezing 2021: Zie mij zonder stigma

Op 27 september van 14.00 tot 17.30u  is de nazomerlezing in het Polanentheater, Polanenstraat 174, Amsterdam.

Deze middag met als thema Zie mij zonder stigma zal bestaan uit 2 gedeelten: begonnen wordt met een lezing door Rinke van den Brink, redacteur gezondheidszorg van de NOS. Een boeiende en verrassende spreker die wij tot ons grote genoegen mogen toevoegen aan het programma.

Gedurende het tweede deel wordt op interactieve wijze de combinatie van stigma en de GGZ  vanuit verschillende perspectieven onder de loep genomen door Anne Winkelhof, ambassadeur en trainer is bij SSzS.

Rinke van den Brink is redacteur gezondheidszorg van de NOS. Naar eigen zeggen was de GGZ altijd een blinde vlek bij hem. Tot februari 2017. Toen veroorzaakten fouten na een simpele blindedarmoperatie een aaneenschakeling van ellende. Deze resulteerde in een lange ziekenhuisopname en langdurig antibioticagebruik, met de nodige bijwerkingen. Uiteindelijk belandde hij in een zware psychose, waarvoor hij behandeld werd bij de psychiatrische crisisdienst van Arkin. In het indrukwekkende boek “Ik ben er weer” vertelt Rinke van den Brink wat hem is overkomen, hoe het mis kon gaan en plaatst dat in een breder kader. Hij vertelt in deze lezing ook hoe hij er, mede dankzij de zorg van zijn vrouw en kinderen weer bovenop kwam en tegen welke stigma’s hij aanliep sinds zijn psychose.

Het tweede deel van het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Samen Sterk Zonder Stigma (SSzS). Anne Winkelhof die sinds jaar en dag ambassadeur en trainer is bij SSzS, is ervaringsdeskundige en werkt bij het FACT team van Parnassia in Rotterdam.

Samen met Maaike Riemersma (dagvoorzitter, werkzaam bij de Cliëntenraad Arkin en als POH GGZ) zal ze het interactieve deel van deze middag leiden.

Aan de hand van korte filmpjes uit de dagelijkse GGZ-praktijk gaan we dieper in op (onbedoeld) stigma of zelfstigma. Zonder je er bewust van te zijn kun je, alle goede bedoelingen ten spijt, zelf of als hulpverlener, naaste of werkgever vastlopen op een (voor)oordeel. Met als gevolg dat je iemand te weinig ruimte geeft of zelf te weinig ruimte pakt. Ruimte die nodig is om te herstellen. Hoe werkt dat, wat doet het met je en hoe kun je het anders doen?

Informatie verkrijgbaar via het secretariaat, clientenraad@arkin.nl.