Zo verrijkt de cliëntenraad van Arkin de raad van toezicht met ervaringsdeskundigen

Hieronder 2 linken naar artikelen over een Ervaringsdeskundige in de raad van toezicht, uit de vakbladen ‘Zorgvisie’ en ‘De Psychiater’.
Nico de Louw was geruime tijd lid van de Cliëntenraad Arkin en op voordracht van de cliëntenraad, 2 termijnen lid geweest van de Raad van Toezicht van Arkin.

Zo wordt de raad van toezicht door ervaringsdeskundigen verrijkt – Zorgvisie

Het aanstellen van getalenteerde ervaringsdeskundigen als toezichthouder is een verrijking voor de raad van toezicht. Dat stellen Audrey van Schaik en ervaringsdeskundige Nico de Louw, rvt-leden bij de Amsterdamse ggz-aanbieder Arkin. ‘Ervaringsdeskundigheid in de rvt draagt eraan bij dat de afstand tussen werkvloer, raad van bestuur en raad van toezicht kleiner wordt.’

De Psychiater | Hoe ervaringsdeskundigheid in de Raad van Toezicht als toevallige bijvangst een gelukkige greep bleek

Zorgbestuurder Audrey van Schaik en ervaringsdeskundige Nico de Louw waren tot voor kort lid van de Raad van Toezicht van Arkin. Zij vertellen over de meerwaarde en de invloed van een ervaringsdeskundige als professioneel toezichthouder in een ggz-instelling. ‘De kunst is om na het inzoomen op cliëntenniveau ook weer uit te zoomen naar een abstracter niveau.’

Inmiddels heeft na het vertrek van Nico de Louw de cliëntenraad een nieuwe bindende voordracht gedaan. Ervaringsdeskundige Martijn Kole maakt sinds 1 oktober 2022 deel uit van de Raad van Toezicht van Arkin. Martijn zit in de Commissie Kwaliteit en heeft als aandachtsgebied Zorg en Cliëntperspectief.